Alles in de naam van gezondheid: 49 van de meest gekke dingen die we hebben gedaan voor de gezondheid

Leestijd: 12 notulen
Alles in de naam van gezondheid: 49 van de meest gekke dingen die we hebben gedaan voor de gezondheid

Wat won’t sommigen van ons proberen in naam van gezondheid? Dat is misschien een eenvoudiger vraag om te beantwoorden dan wat wij will proberen. En die gedachte wordt onderstreept door enkele van de gekke (en soms gekke) dingen die mensen de afgelopen vijf decennia hebben geprobeerd in een poging gezond en fit te worden.

Waarom vijf decennia? Omdat deze maand markeert Swanson Gezondheid's 49ste verjaardag! Van ons bescheiden begin in 1969 met een vitamine E vullen tot nu toe, met meer dan 22.000 beschikbare gezondheids- en wellnessproducten, hebben we veel fitnesstrends zien komen en gaan. Sommigen van hen, zoals Swanson®, zijn betrouwbaar en betrouwbaar gebleven, en één ding blijft beproefd en waar - voeding zal altijd de kern zijn van een goede gezondheid.

Dat is waarom we blijven innoveren zuiverder, eenvoudiger, effectievere manieren om lichaam en geest te voeden.

49 gekste dingen die we hebben gedaan voor gezondheid Infographic

Wacky Wellness Populair in de jaren zestig

# 1 Vibrerende riemen

Wat als je een vibrerende riem gewoon zou kunnen vastmaken en het dijbeen, de buik en het Derriere-vet los zou schudden? Vibrerende sporters zijn al sinds de jaren 1900 een ding, maar ze maakten een comeback in de jaren 50 en 60. [1] Denk je dat dit nu verleden tijd is? Denk nog eens goed na! Je kunt vandaag nog steeds iets soortgelijks krijgen.

# 2 Roller-massage-beker

Wil je thuis een leuke, ontspannende massage? Roller-massagetoestellen hoopten ons precies dat te geven. Met gestructureerde houten staven opgehangen aan een roterende trommel, waren deze massagers een van onze eerdere, zij het onhandige, zelfzorginspanningen. Het apparaat beloofde te helpen ontspannen en trimmen van je spieren, met name je armen, buik en rug. Sommige moderne voetmassarollen hebben tegenwoordig een soortgelijke benadering en het concept lijkt praktischer te zijn voor thuisgebruik op kleinere schaal.

# 3 Metrecal

Eiwit poeder

Metrecal-eiwitpoeder bood 225 calorieën per portie om 4 keer per dag te worden ingenomen als een "tevreden voedsel voor gewichtsbeheersing." Maar reken maar, het is slechts 900 calorieën per dag! Dat is niet precies de gezondste manier om gewicht te beheren. Metrecal maakte ook wafels en 9 van de wafels waren equivalent aan één Metrecal-eiwitdrank. [2]

# 4 Anjer Slank

Op een soortgelijke manier introduceerde Carnation in 1964 Instant Breakfast, een mix in poedervorm die als een snel ontbijt wordt verkocht. Maar kort na de eerste release besefte Carnation dat mensen het gebruikten als vervangingsoptie voor gewichtsverlies en besloot om het als slank aan de lijn te brengen.

# 5 Het karnemelkdieet

Hoe zou je het vinden om de hele dag alleen karnemelk te consumeren? Dit gekke dieet hield in dat je elke dag 6 glazen karnemelk dronk en niets anders, dat elke dag maar zo'n 911 calorieën zou bevatten. [3] Het was een van de vele ongezonde rages op dieet van zijn tijd.

# 6 Jazzercise

Jazzercise is een van de meest memorabele dance fitness-rages van de jaren 60, en het gaat nog steeds goed vandaag. Jazzercise is opgericht door Judi Sheppard Missett, een professionele danseres die danslessen gaf in Chicago, maar al snel realiseerde hij zich dat studenten naar de oefening gingen en niet om danser te worden. Ze begon met het aanbieden van leuke workoutlessen met een jazz-warming-up die uiteindelijk "Jazzercise" werd genoemd en bleef tot ver in de jaren 80 trendtrend.

# 7 Het Dieet van de Drinkende Man

Niets hierover was een goed idee, maar op de een of andere manier slaagde het pamflet dat dit dieet detailleerde erin om in zijn tijd een bestseller te worden. Het "dieet" was gericht op het eten van vlees in plaats van koolhydraten en het drinken van veel gin, wodka en wijn. Het zou geen verrassing moeten zijn dat de oprichter van Harvard's School of Public Health het buitengewoon ongezond vond. [4]

# 8 Slanke Mintgom

Veelbelovend om je te helpen minder te eten en minder te wegen, beweerden de makers van "medicinale" Slim-Mint-kauwgom te werken om de eetlust tussen de maaltijden te beheersen en te stoppen met overeten. [5] De kauwgom bevatte benzocaïne, een verdovend ingrediënt.

# 9 Martinis en Whipped Cream Dieet

Ondanks zijn naam bevat dit dieet niet ALLEEN martini's en slagroom, het had gewoon een flitsende naam die voor een goede dosis naar binnen werd gegooid. De auteur beweerde rechts op de cover dat je "gefrituurd voedsel, hapjes, jus, sauzen, dressings, kaviaar en ijs" kon eten. Het boek bevatte een lijst met het aantal calorieën dat nodig was om veel voedsel te verbranden.

Wacky Fitness Fads uit de jaren 70

# 10 Schoonheid van de slaap Dieet

Het uitgangspunt van het Doornroosje kan op het eerste gezicht onschuldig klinken: als je slaapt, eet je waarschijnlijk (hopelijk!) Niet tegelijkertijd. Maar de rage nam een extreem gevaarlijke wending toen mensen sedativa gebruikten om langer te slapen. Naar verluidt probeerde zelfs Elvis het en beloofde het nooit meer te doen - een slimme beslissing.

# 11 Het koekjesdieet

In 1975 introduceerde Dr. Siegal Het koekjesdieet, een caloriebeperkt dieet dat zich richt op het eten van speciaal geformuleerde, maaltijdvervangende koekjes 6 keer per dag, plus een paar extra 'honger-controlerende' voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Aanvankelijk was het dieet alleen beschikbaar voor zijn afslankpatiënten, maar uiteindelijk begon hij zijn afslankkoekjes aan het publiek te verkopen.

# 12 Dexatrim

Als antwoord op de toenemende vraag naar dieetpillen om snel slank te worden, kwamen Dexatrim-dieetpillen in de jaren 70 op de markt. De eerste iteratie bevatte niet-zo-hart-gezond fenylpropanolamine (PPA), dat uiteindelijk was verbannen uit vrij verkrijgbare producten in de VS door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). [6]

# 13 Air Shorts of Air Jeans

Eenmaal opgeblazen zetten deze wild uitziende shorts druk op je taille, heupen en dijen, zogenaamd masserende en kalmerende spieren terwijl je beweegt. De fabrikant moedigde mensen aan om ze te dragen tijdens dagelijkse taken of tijdens het sporten.

# 14 Saunakostuum

Dit saunakostuum uit de jaren 70 beweerde dat het de lichaamswarmte afdichtte om de kilo's weg te smelten. Saunapakken werden weer populair in de afgelopen jaren en terwijl ze can je laten zweten, zweet is niet hetzelfde als vet. Je bent in feite je lichaam uitdroogt. [7]

# 15 Twist 'N Tone

Dit oefenapparaat beloofde ons een manier om in vorm te komen zonder dure fitnessapparatuur. Je zou in principe op een draaiende plaat staan en het lichaamsgewicht gebruiken om jezelf in balans te houden terwijl je heen en weer draait. Het was eigenlijk best leuk om te gebruiken!

# 16 Het grapefruitdieet

Oorspronkelijk begonnen in de jaren '30, groeide het grapefruitdieet opnieuw aan populariteit in zowel de jaren '70 als de jaren '80. Het dieet bestaat uit, je raadt het al, het eten van veel grapefruits. Dat is niet het enige wat je zou kunnen eten, maar het dieet was extreem laag koolhydraten en weinig calorieën, met grapefruit bij elke maaltijd. Sommige van de meer beperkende versies van het dieet bevatten calorieën van minder dan 1000 per dag. Ongezond!

Wacky Wellness Trends van de jaren 80

# 17 Jane Fonda leert ons "Geen pijn, geen winst"

De aerobics-rage bereikte nieuwe hoogten in de jaren 80 met Jane Fonda als leider van het peloton. Jane liet ons allemaal maillotten aantrekken en gekke trainingen doen in onze huiskamers in het hele land. Haar populaire "geen pijn, geen winst" mantra blijft hangen vandaag.

# 18 Koolsoep Dieet

Hoe zou je het vinden om alleen maar koolsoep te eten gedurende 10 dagen? Dit extreem caloriearme dieet was niet exclusief voor de jaren tachtig, maar het was toen toch populair. Dieters hebben mogelijk gewicht verloren met het koolsoepdieet, maar zouden het snel weer hebben opgedaan na het hervatten van het normale eten.

# 19 Oprah gaat over het Optifast-vloeistofdieet

In 1988 zakte Oprah met Optifast naar verluidt 67 pond in iets meer dan 4 maanden, waardoor zijn populariteit toenam. Dit eiwitrijke, calorie-gecontroleerde vloeibare dieet was (en is nog steeds) alleen beschikbaar onder toezicht van een arts of geregistreerde diëtist vanwege zijn extreem beperkende karakter.

# 20 Het Scarsdale dieet

Misschien dat het eerste low-carb, eiwitrijk dieet aan populariteit wint Het Scarsdale-dieet werd ontwikkeld in de late jaren 70, maar bereikte een rage-status in de jaren 80. In tegenstelling tot veel eiwitgerichte diëten vandaag, stond het slechts 1000 of minder calorieën per dag toe!

# 21 Lean Cuisine

Bevroren etentjes gezond gemaakt? Lean Cuisine is gecreëerd als een gezonder alternatief voor de maaltijd van Stouffer omdat de populariteit van de magnetron in de vroege jaren 80 toenam. Tegen 1983 waren de maaltijden zo populair dat het bedrijf moeite had de vraag bij te houden.

# 22 Het dieet van Beverly Hills

Het Beverly Hills-dieet kwam in 1981 op de scène en richtte zich voornamelijk op het eten van fruit plus enkele zeer specifieke combinaties van voedingsmiddelen. De instructies over hoe en wanneer alles te eten waren net zo streng. Fruit moest bijvoorbeeld altijd alleen worden gegeten met een uur tussen elk soort fruit en twee uur tussen soorten voedsel.

# 23 broodjes van staal

De originele Buns of Steel-training werd gelanceerd in 1987 en gaf ons een nieuw perspectief op het verfraaien van onze derrière. De VHS-klasse werd geleid door een voormalige World Class-polsstokhoogspringpier die ons allemaal een pad naar een strakkere, stevigere achterbank wilde brengen.

Fitness-rages Populair in de jaren negentig

# 24 Dr Atkins 'nieuwe dieetrevolutie

Met zijn kenmerkende, eiwitrijke, koolhydraatarme voedingsplan, nam dr. Atkins, een cardioloog uit New York, de industrie voor gewichtsverlies door zich heen. Dit populaire dieet met weinig koolhydraten is waarschijnlijk de meest herkenbare dieet-rage van de eeuw.

# 25 Hula Hooping is herboren

Hula-hoepels waren zeker niet nieuw in de jaren 90, maar een wedergeboorte in de hoelahoep werd getriggerd toen een in Colorado gevestigde band hoelahoep begon te gooien naar hun publiek tijdens concerten. Hoopdansen werd al snel populair voor concertgangers en een leuke manier om aan lichaamsbeweging te doen. [8]

# 26 Dijmeester

Dijmeester werd een begrip na a Infomercial uit 1991 met Suzanne Somers. Nadat de commercial was uitgezonden, verkocht het bedrijf 6 miljoen van de apparaten in iets meer dan een jaar. [9]

# 27 Zweefvliegen en glijdende oefeningen

Cardio met een lage impact werd ook populair in de jaren 90 - van de Powerslide, een slide-board en booties-combo die ons thuis een rollerskating-workout gaf om Tony Little's Gazelle, een in-huis elliptisch type apparaat. We waren op een missie om onze weg naar wellness te glijden.

# 28 Richard Simmons

Wie zou de kleurrijke outfits en enthousiaste persoonlijkheid van Richard Simmons kunnen vergeten? Zijn Sweatin 'to the Oldies-serie liep van de late jaren 80 tot de vroege jaren 90 met hitappunten en hartslagverhogende bewegingen.

# 29 Billy Blanks

Aan het einde van de jaren 90 waren velen van ons aan het schoppen en stampen op onze manier naast een maillot-geklede Billy Blanks. Je kunt gewoon 90's fitness niet noemen zonder deze Tae Bo-trainingsreeks te noemen.

# 30 De AB ROLLER®

De AB ROLLER® werd in 1994 uitgevonden en gaf ons een alternatief voor crunches. Het apparaat werd een van de populairste trainingsproducten in de geschiedenis en genereerde wereldwijd een omzet van miljarden dollars. [10] Je kunt nog steeds een soortgelijk apparaat krijgen met de naam Ab Trainer Club Pro van hetzelfde bedrijf dat het allemaal begon.

# 31 Teeter inversietabel

Ondersteboven hangen voor gezondheid? In 1997 heeft de Teeter inversietabel verscheen voor het eerst op het thuiswinkelnetwerk en bracht inversietherapie in huizen in het hele land. [11] De apparaten worden in de eerste plaats op de markt gebracht voor hulp bij rugklachten, waaronder spierspanning. Bijgewerkte versies zijn nog steeds beschikbaar.

Welzijnstrends van de jaren 2000

# 32 South Beach dieet

This fad diet of the early 2000s focused on eating high-fibre, low-glycemic koolhydraten, lean protein and unsaturated fats. The South Beach dieet was created by a cardiologist as a “foolproof plan for fast and healthy weight loss.” It has several phases with varying restrictions. Phase 1 prohibits almost all koolhydraten, but later phases are more inclusive and aimed at establishing long-term habits. [12]

# 33 De meesterreiniger

De Master Cleanser, ook wel Master Cleanse genoemd, is een snelle sap waarbij je niets anders consumeert dan een limonadedrank gemaakt, hetzij warm of koud, met citroensap, water, cayennepeper en grade B ahornsiroop, plus een nachtelijke laxerende thee en een ochtend "Salt water flush." Dit extreem reinigende dieet bestaat al sinds de jaren 70, maar het kreeg media-aandacht in 2006, toen het gerucht ging dat Beyoncé de Master Cleanser gebruikte om zich voor te bereiden op een filmrol.

# 34 Elektrische Ab-stimulators

Elektrische spierstimulatie (EMS) -apparaten zijn al tientallen jaren in gebruik, sommige van de vroegste versies werden zelfs door de FDA in de VS verboden. In de jaren 2000 werd de eerste Flex-riem van Slendertone in de VS geïntroduceerd na de lancering in Europa in 1999. Deze apparaten claim je je spieren te laten klinken door ze te laten samentrekken door het gebruik van elektriciteit.

# 35 Planking-trend

Denk aan plankend? Tot ongeveer 2009 was de plankhouding synoniem aan Pilates, maar toen explodeerde het internet met foto's van mensen die op sommige ongewone en soms gevaarlijke plaatsen "plankten". Het werd een fenomeen in de popcultuur dat erkenning van beroemdheden kreeg voordat het eindelijk wegkwijnde. Gelukkig is de echte plankhouding, veilig op de grond gedaan in plaats van ergens gevaarlijk, nog steeds rond, en het is een geweldige kerntraining.

# 36 Fitness Bootcamps

In de jaren 2000 verhoogden we de intensiteit van onze trainingen terwijl fitness in de vorm van een opstapkamp een populaire manier was om calorieën te fakkelen. Bootcamps doken op bij sportscholen in het hele land, van gerichte bootkampen voor specifieke spiergroepen tot algemene fitheid.

# 37 CrossFit

Dit is ook wanneer CrossFit werd gelanceerd, waardoor we een van de meest diverse, zeer intensieve fitnessmethoden hebben die aerobics combineren met callisthenics en die trainingsapparatuur van veel bewegingsdisciplines bevatten.

# 38 Zumba®

Zumba officieel begonnen in de jaren '90, maar de meesten van ons leerden er pas over toen de Zumba-lessen in de jaren 2000 algemeen beschikbaar kwamen. Zumba is gemaakt door een Colombiaanse danser en bevat enorm uitdagende dansbewegingen die je een geweldige workout geven.

# 39 hele granen

Wie wist dat volle granen trendy zouden worden? Het gebeurde in de late jaren 2000 toen er alleen al in 2008 meer dan 2.800 nieuwe volkorenproducten op de markt kwamen, omdat diëten werden verplaatst naar minder verwerkt voedsel. [13] Dat is een trend die het waard is om bij te houden, en die we vandaag ook bij supplementen zien voortzetten.

# 40 Het Christian Bale-dieet (Tuna Apple Diet)

Om zich voor te bereiden op zijn rol in 2004 in The Machinist, zou Christian Bale vier maanden lang een dieet van slechts één blik tonijn en / of één appel gegeten hebben terwijl hij onder toezicht stond van een arts. Niet lang nadat het woord zich verspreidde, begonnen mensen het gevaarlijke dieet zelf te proberen. Appels en tonijn zijn beide gezond voedsel, maar niet als dat het enige is dat je eet! Extreem beperkende diëten zoals deze zijn geen goed idee.

# 41 P90X

P90X gelanceerd in 2003 en beloofde ons in slechts 90 dagen in de beste vorm van ons leven te brengen. Advertenties voor deze extreme training met hoge intensiteit leken in die tijd hun weg naar elk kanaal te vinden.

Wacky Wellness van de 2010s

# 42 Het ananasdieet

De jaren 2010 brachten ons rauwe voeding en zeer beperkende mono-diëten (één ingrediënt diëten) zoals The Pineapple Diet, waarbij extreem gewichtsverlies in korte tijd werd beloofd. Deze diëten zijn absoluut niet het beste idee. We hebben een verscheidenheid aan voedingsstoffen nodig om gezond te blijven, en elk gewicht dat verloren gaat van diëten zoals deze zal waarschijnlijk snel terugkeren.

# 43 Schudgewicht

Een halter aangepast om te oscilleren wanneer hij wordt geschud - de Schud het gewicht vloog in 2010 af met een gerapporteerde 2 miljoen verkochte eenheden. [14] Maar niet alle experts waren ervan overtuigd dat het net zo goed was als een training als standaardtraining gericht op dezelfde spiergroepen als de Shake Weight. [15]

# 44 Het militaire dieet

Dit dieet heeft eigenlijk niets met het leger te maken ondanks de naam en geruchten, maar dat weerhield het er niet van om in het begin van 2010 een rage te worden. Het dieet zou zogenaamd een ongezonde daling van 10 lbs in een week kunnen veroorzaken, met een strikt dagelijks eetplan dat enkele zeer beperkende en voedende beperkende dagen omvatte.

# 45 Verstevigende schoenen & kleding

Wat als je kleding je zou helpen om in vorm te komen? Het klonk te mooi om waar te zijn, maar rocker bottom-schoenen en toning-kleding van merken als Reebok, Sketchers en MBT beweerden ons te helpen spieren op te bouwen en meer vet te verbranden. Helaas heeft het onderzoek deze beweringen niet gestaafd en vertoonde het geen statistische verschillen in spierinspanning of calorieverbranding wanneer ze werden gedragen. [16]

# 46 Taille trainers

Taille trainers zagen een golf in populariteit in 2015 nadat Kim en Khloe Kardashian foto's van zichzelf hadden gepost met het dragen van waist trainers op Instagram. Kim voegde een bijschrift toe waarin stond dat ze 'geobsedeerd was door taille-training'. [17] Daarna waren taille trainers uitverkocht. Maar experts zeggen dat ze alleen een tijdelijk afslankend effect hebben en permanent organen en zenuwen kunnen beschadigen. [18] Yikes!

# 47 Prancercise®

Deze staat misschien bovenaan de maffe lijst van het huidige decennium. Prancercise® door Joanna Rohrback werd een YouTube-sensatie in 2012. Deze vrijlopende combo van veerkrachtig dansen tijdens het lopen ging absoluut viraal. De oprichter zegt dat haar methode ook gaat over zelfexpressie, geweldloosheid en behoud. [19] Als je ooit iemand hebt opgemerkt die enthousiast door het park steigerde, had je misschien Prancercise® in actie gezien.

# 48 Aerial Yoga

Waarom doe je yoga op de grond als je het in de lucht kunt doen? Luchtfoto yoga of anti-zwaartekracht yoga combineert traditionele yoga houdingen met Pilates en dans terwijl je een speciaal type zijden hangmat gebruikt. Ervaren luchtyoga-enthousiastelingen zien er sierlijk uit. De rest van ons? Niet zo zeker!

# 49 Zeemeermin zwemles

Al onze sprookjesdromen werden werkelijkheid met de uitvinding van Zwemlessen met zeemeerminthema. Zowel volwassenen als kinderen begonnen met het aantrekken van kleurrijke zwempoten en genieten van betoverende onderwaterworkouts. En waarom niet? Het ziet er zo leuk uit!

# 50 Cycle Karaoke (één om door te groeien!)

Wat is beter dan de spin-klasse? Zingen, dansen en draaien, natuurlijk! Dat is tenminste de gedachte aan de huidige trend van fietskaraoke-lessen. Misschien heb je zoveel plezier in zingen en dansen dat je vergeet dat je aan het trainen bent!

De toekomst van wellness

Met de beste bedoelingen hebben mensen allerlei wilde manieren gezocht om in vorm te komen in de afgelopen vijf decennia. Wie weet welke waakzaamheid de toekomst zal brengen? Maar wat dat ook mag zijn Swanson is van plan om nog vele jaren uw wellness-reispartner te blijven met onze door wetenschap ondersteunde, innovatieve gezondheids- en wellnessproducten, plus deskundige tips en adviezen.

En sprekend over wellness-innovaties Bekijk onze lijn van Herbals met klinisch bestudeerde ingrediënten afkomstig uit de natuur voor het ondersteunen van energie, hart, hersenen en gewrichtsgezondheid.

Pure Science Herbals Specifieke kruiden

Herinner me met ons! Deel een paar gekke fitness-rages die je in de loop van de jaren van de reacties hebt onthouden.

*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

Voetnoten & Referenties

 1. Belt Vibrator. Kansas Historical Society.(Bezocht 26/06/2018) []
 2. 8 vervlogen dieetvoedsel hoeven we gelukkig nooit meer te eten. MeTV. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 3. Melk, karnemelk, vloeibaar, heel. USDA. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 4. The Drinking Man's Diet. Forbes. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 5. Dit is hoe een dieet in de jaren zestig eruit zag. MeTV. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 6. Informatiepagina over fenylpropanolamine (PPA). Amerikaanse Food & Drug Administration. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 7. De meest gevaarlijke trends in de gezondheidszorg die we in 2016 hebben gezien. MSN Lifestyle. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 8. In Hula Hoop Rebirth komt A Fad Full Circle. The Washington Post. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 9. OC-uitvinder drong ThighMaster in de Amerikaanse cultuur. Het register van Orange County. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 10. Geschiedenis. The Abs Company. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 11. Teeter geschiedenis. Wankelen. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 12. South Beach dieet. Mayo Clinic. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 13. The Decade in Food: Trends van 2000 tot 2010. Delish. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 14. Het schudgewicht haalt $ 40 miljoen aan omzet. CNBC. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 15. Schud het gewichtsoverzicht. Rapporten van de consument. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 16. Zullen tonende schoenen u echt een beter lichaam geven? American Council on Exercise. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 17. Wat is taille training. Gezondheid. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 18. Taille trainers wurgen organen, waarschuwen artsen. USA Today. (Toegankelijk 06/26/2018) []
 19. Prancercise® A Fitness Revolution. (Toegankelijk 06/26/2018) []

Laat een antwoord achter

Hoofdmenu

voorkeuren

 • Valuta
 • Taal
 • Levering Land
Hoofdmenu

Internationale sites