Uw essentiële gids voor glutenvrij meel

Leestijd: 7 notulen
Uw essentiële gids voor glutenvrij meel

Een glutenvrije levensstijl aannemen betekent niet dat u uw favoriete gebakken producten misloopt. Het is eenvoudiger dan ooit om glutenvrije recepten te vinden voor alles, van brood en muffins tot koekjes en pizzadeeg. Voor veel recepten is het net zo eenvoudig als overschakelen op een glutenvrije bloem!

Gebruik deze glutenvrije meelgids voor meer informatie over enkele van de meest populaire, glutenvrije alternatieven voor meel op basis van tarwe. We hebben ook een paar glutenvrije recepten toegevoegd om met elke bloem te proberen, samen met algemene vervangingsratio's voor elke bloem. Maar u moet ook uw productetiket lezen voor vervangingsinstructies, omdat sommige merken anders kunnen zijn. Elk recept is ook uniek, dus experimenteer om de perfecte verhouding glutenvrije bloem te vinden voor je favoriete recepten.

glutenvrije meel infographic grafiek

Amandelmeel

Amandelen zijn een bron van gezonde vetten. Ze bevatten ook relatief veel eiwitten en weinig koolhydraten. De milde, nootachtige smaak van amandelmeel maakt het een uitstekende optie voor taarten en koekjes.

Amandelmeel wordt gemaakt door amandelen tot een fijne consistentie te malen. Je kunt amandelmeel thuis maken door amandelen in een keukenmachine te pulseren. Maar pulseren is de sleutel, want als je teveel of te snel mixt, kom je in plaats daarvan met amandelboter.

Amandelmeel kan meestal 1: 1 worden vervangen voor tarwemeel, hoewel sommige recepten mogelijk een beetje meer eieren of bindmiddel nodig hebben om het bij elkaar te houden en u de vloeistof mogelijk iets wilt verminderen. Het gebruik van amandelmeel resulteert vaak in iets dichtere gebakken producten.

Recepten om te proberen met Almond Flour

Kokosnoot meel

Kokosmeel bevat veel vezels, en het is ook een bron van gezonde vetten. Vergeleken met andere meelsoorten is kokosmeel ook matig eiwitrijk en laag in koolhydraten. Het is gemaakt van vers kokosvlees, dat wordt gedroogd, ontvet en tot meel wordt vermalen. Het heeft een milde kokossmaak die gemakkelijk te combineren is met andere smaken. Vanwege het proces dat wordt gebruikt om kokosmeel te maken, zijn niet alle merken gelijk gemaakt. Verschillende merken kunnen verschillende resultaten opleveren met hetzelfde recept. Dus als u een merk vindt dat bij u past, blijf er dan bij!

Een beetje gaat een lange weg met kokosmeel. Het is ongelooflijk absorberend. Voor de meeste recepten heb je een verhouding van 1: 4 nodig (dat wil zeggen, gebruik voor elk kopje tarwemeel alleen ¼ kop kokosmeel). Probeer, terwijl u in uw recept met kokosmeel experimenteert, één eetlepel per keer toe te voegen, waarbij u de consistentie van het beslag of het deeg nauwlettend in de gaten houdt.

Kokosmeel om te proberen

Swanson 100% biologische kokosmeel, 454 g
Onze 100% USDA gecertificeerde biologische kokosmeel biedt meer vezels dan tarwe en is perfect voor al uw bakbehoeften.

Recepten om te proberen met kokosmeel

Pijlwortelbloem of Pijlwortelzetmeel

In vergelijking met andere zetmelen (zoete aardappel, weegbree, cassave) heeft pijlwortel meer eiwitten. Arrowroot bevat ook gematigde B-vitamines, koper, ijzer en kalium. Arrowrootmeel en arrowrootzetmeel is hetzelfde product.

Deze lichte bloem is gemaakt van verpulverde pijlwortel en wordt meestal gebruikt zoals je maïzena zou gebruiken - om soepen, sauzen of puddingen te verdikken. Het wordt dikker bij een suddertemperatuur, zonder snel te moeten koken. Arrowrootzetmeel werkt goed voor het verdikken van zure sauzen of fruitjam. Het kan ook worden gebruikt om gladder zelfgemaakt ijs te maken, omdat arrowrootmeel helpt voorkomen dat zich grote ijskristallen vormen. En deze veelzijdige bloem kan ook worden gebruikt voor het bakken.

Wanneer gebruikt in plaats van maïszetmeel, gebruik bij een verhouding van 1: 1 tot maïszetmeel in het recept. Als een glutenvrije bloemoptie is de verhouding 1 theelepel pijlwortelbloem tot elke eetlepel tarwemeel. Je kunt het ook mengen met zwaardere meelsoorten voor minder dichte bakproducten.

Recepten met Arrowroot-bloem

Tapioca Meel of Tapioca Zetmeel

Tapiocameel, ook wel tapiocazetmeel genoemd, is qua consistentie vergelijkbaar met pijlwortelmeel. Het kan worden gebruikt als een verdikkingsmiddel en als een lichte bloem in glutenvrij bakken. Net als arrowrootmeel, geeft het ook een veerkrachtige textuur aan gebakken goederen. Het is ook een gematigde bron van ijzer.

Tapioca kan meestal in dezelfde verhouding worden gebruikt als arrowroot-meel (1 theelepel tapiocameel voor elke eetlepel tarwebloem, of als u het in plaats van maizena gebruikt, maak dat 2 theelepels voor elke 1 eetlepel maïszetmeel). Tapiocameel heeft meestal een iets zoetere smaak dan ander meel. Je kunt het mengen met een zwaarder glutenvrij meel voor minder dichte bakproducten, en het is ideaal voor krokante korsten en bruinen!

Recepten met Tapioca-bloem

Kikkererwtenmeel of kroepoek

Kikkererwten, ook bekend als garbanzo-bonen, zijn peulvruchten met veel eiwitten, ijzer en vezels, waardoor dit een uitzonderlijk gezonde optie is. Kikkererwtenmeel geeft een zoete, rijke, lichtjes "beany" smaak aan gebakken goederen, dus het werkt vaak het beste in hartige gerechten, maar andere smaken zoals chocolade maskeren het goed. Deze bloem werkt geweldig als een beslag of om soepen, sauzen of jus dikker te maken.

Wanneer u kikkererwtenmeel vervangt voor tarwebloem, moet u iets minder gebruiken. Gebruik voor elke kop tarwemeel 7/8 kop kikkererwtenmeel.

Recepten met kikkererwtenmeel

Rijstmeel

Rijstmeel is ook een goede bron van vezels. Het is verkrijgbaar als witte rijstmeel of bruine rijstmeel. Rijstmeel heeft een fijne consistentie en een neutrale smaak, waardoor het een uitstekende bloemvervanger is. Ongepelde rijstmeel heeft een iets meer smakelijke smaak. Witte rijstmeel creëert een lichte, delicate, sponsachtige textuur in gebakken producten. Zoals veel van de reeds genoemde glutenvrije meel, kan rijstmeel ook worden gebruikt als verdikkingsmiddel.

De verschillen tussen rijstmeel en tarwemeel zijn het meest merkbaar in gebakken goederen. Voor de meeste andere doeleinden, kunt u rijstmeel vervangen zonder een groot verschil in uw recepten op te merken. Wanneer rijstmeel wordt gebruikt bij het bakken, wordt het meestal het beste gemengd met andere glutenvrije melen in een bloemmix voor alle doeleinden. Rijstmeel kan worden vervangen door tarwebloem in een verhouding van 7/8 kop rijstmeel voor elke kop tarwemeel.

Recepten met rijstmeel

Maïsmeel en maïzena

Het verschil tussen maïsmeel en maïzena is dat maïsmeel fijner wordt gemalen. Afhankelijk van uw textuurvoorkeuren, kunt u maïzena gebruiken in sommige recepten die maïsmeel vragen in een verhouding van ¾ kopje maïsmeel tot 1 kopje maïsmeel.

Maïsmeel is een extreem veelzijdige glutenvrije optie die al vaak wordt gebruikt. Het kan worden gebruikt voor beslag, paneren, tortilla's, grutten, pap, brood en pannenkoeken. Maïsmeel bevat veel vezels. Het bevat ook bescheiden hoeveelheden ijzer en zink.

Maïsmeel wordt het best gebruikt in recepten die er specifiek om vragen, zoals maïsbrood of maïsmuffins, die het unieke smaakprofiel en de textuur van maïsmeel laten zien. Als je in een recept maïsmeel of maïsmeel wilt vervangen door gewone bloem, kan maïsmeel worden vervangen in een verhouding van 1: 1, maar gebruik alleen ¾ kopje maïzena voor elke kop tarwebloem.

Recepten met maïsmeel

Recepten met maismeel

Aardappelzetmeel versus aardappelmeel

Aardappelzetmeel en aardappelmeel zijn verschillende producten en de twee kunnen niet door elkaar worden gebruikt. Om het nog verwarrender te maken, wordt aardappelzetmeel soms bestempeld als aardappelzetmeel. Aardappelzetmeel en aardappelzetmeelmeel zijn hetzelfde product (zoek naar het woord 'zetmeel') en aardappelmeel is anders.

Wat is het verschil? Aardappelzetmeel wordt geproduceerd met alleen het zetmeel uit aardappelen. Aardappelmeel wordt gemaakt door hele aardappelen te koken en te dehydrateren en tot poeder te malen. Aardappelzetmeel bevat minimale voedingsstoffen, aardappelmeel bevat veel van dezelfde voedingsstoffen als hele aardappelen en is een bron van kalium, calcium, fosfor en voedingsvezels.

Beide kunnen worden gebruikt voor het bakken, afhankelijk van het recept, maar hou goed in de gaten welke recept je nodig hebt. Aardappelmeel is dicht en resulteert in stevigere, zwaardere gebakken producten, terwijl aardappelzetmeel beter is voor zachtere voedingsmiddelen zoals broodjes of sandwichbrood.

Aardappelzetmeel kan worden vervangen door een verhouding van ¾ kopje per 1 kopje tarwebloem. Of gebruik 5/8 kopje aardappelmeel voor elke 1 kopje tarwebloem in uw recept.

Recepten met aardappelzetmeel

Recepten met aardappelmeel

Boekweitmeel

Rijk aan vezels en eiwitten, met relatief veel ijzer, calcium, magnesium en kalium, boekweitmeel is een favoriet geworden voor veel mensen die gluten vermijden. Het gebruik van boekweit geeft een aardachtige, nootachtige smaak. Boekweitmeel is echter vrij zwaar en zal resulteren in dichte gebakken goederen tenzij gemengd met lichtere bloem.

Boekweitmeel kan worden vervangen in een verhouding van 1: 1 met tarwebloem. Het stijgt niet op kamertemperatuur zoals veel andere meelsoorten. Als je iets wilt bakken dat moet rijzen, voeg dan een beetje extra tijd toe aan je baktijd, zodat het in de oven of broodbakmachine kan rijzen. Boekweitmeel is ook geweldig om te gebruiken in combinatie met andere glutenvrije meelsoorten voor gebak en brood. De toevoeging van lichtere meelsoorten maakt de goederen minder dicht.

Recepten met boekweitmeel

Glutenvrije meelmengsels voor alle doeleinden

Veel glutenvrije bakkers kiezen voor het mengen van verschillende glutenvrije meelsoorten, samen met een paar andere ingrediënten, om een uitgebalanceerd tarwebloemalternatief te verkrijgen dat in dezelfde verhouding als regulier bloem voor alle doeleinden kan word

Als je zin hebt in een culinair avontuur, wil je dit misschien thuis proberen. Je kunt veel recepten vinden om online te proberen, en we hebben er hieronder een van de opgenomen Minimalistische Baker. Er zijn ook glutenvrije, universele meel die je vooraf gemengd kunt kopen om tijd te besparen.

Glutenvrij bloemmengselrecept[1]

  • 1 ½ kopje bruine rijstmeel
  • ½ kopje aardappelzetmeel
  • ¼ kopje witte rijstmeel
  • ¼ kopje tapiocameel
  • 1 theelepel xanthaangom (optioneel, voor binding)

Glutenvrije, universele bloem om te proberen

Bob's Red Mill Glutenvrij, universeel bakmeel
Een universele bakmeel die tarwebloem kan vervangen 1: 1. Het bevat een mix van glutenvrije meel van aardappelen, sorghum, tapioca en garbanzo en tuinbonen.

De beste glutenvrije bloem voor het bakken

Er zijn veel glutenvrije bloemopties en de beste bloem voor het ene recept is misschien niet de beste voor een ander recept. Experimenteer dus voor de beste resultaten en kijk welke smaken en consistenties u het lekkerst vindt, of probeer misschien zelfs een glutenvrije vervangende mix voor bloem voor alle doeleinden. Je kunt kiezen voor lichtere meel zoals pijlwortel of tapiocameel voor gebak, of een beetje zwaarder voor brood met amandelmeel of boekweitmeel. Probeer ze allemaal en kijk wat je het leukst vindt!

Wat is je favoriete glutenvrije bloem? Welke recepten maak je met glutenvrij meel? We horen het graag in de reacties hieronder. Als je nieuw bent in de glutenvrije levensstijl, vind je dit misschien leuk Tips om glutenvrij te gaan. Plus, uitchecken Amazing Alphabet Vitamins: The Six Vitamins die je moet kennen om te leren over essentiële vitamines voor dagelijks welzijn.

Onze filosofie is dat je voor je lichaam moet zorgen omdat dit het enige permanente thuis is dat je hebt. Het is wat haar inspireerde om een carrière in de voeding na te streven en uiteindelijk ook tot haar leidde Swanson Gezondheid.

*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

(bijgewerkt op 31-7-2018, oorspronkelijk gepubliceerd op 8/12/2015)

Voetnoten & Referenties

  1. DIY glutenvrij bloemmengsel. Minimalistische Baker. []

Laat een antwoord achter

Hoofdmenu

voorkeuren

  • Valuta
  • Taal
  • Levering Land
Hoofdmenu

Internationale sites